skip to Main Content
3 Foutieve Redenen Waarom Je Denkt Dat Je Niet Goed Bent Met Geld/je Cijfers

3 Foutieve redenen waarom je denkt dat je niet goed bent met geld/je cijfers

Ik hoor het al eens: “Ja maar ik ben niet goed in cijfers” en wanneer we tijdens het coachinggesprekje dan even verder praten over cijfers merk ik vaak dat dat wel zo is en dat de ondernemer in kwestie zichzelf onderschat.

Daarom ben ik eens op zoek gegaan naar redenen waarom je zou denken dat je niet goed bent met geld of cijfers én ik ontkracht ze meteen.

 

“Ik ben niet goed in wiskunde”

De wiskunde die we kregen op de schoolbanken is niet bepaald wat je nodig hebt om je boekhoudkundige cijfers te lezen. Ook hoofdrekenen kunnen we makkelijk vervangen door onze rekenmachine op de smartphone (Ik zeg zelf altijd dat ik van de rekenmachine-generatie ben wanneer ik een sommetje te moeilijk vind om uit m’n hoofd te weten).

Je geld en cijfers goed begrijpen heeft maar 5% met wiskunde te maken. 95% is je gezond verstand en interpretatie-vermogen. Het gaat om het creëren van structuur en de vastberadenheid om je aan die structuur te houden. Als ondernemer is dus zelfdiscipline een pak belangrijker dan goed zijn in wiskunde.

 

“Ik weet eigenlijk niks over geld of boekhouden”

Oké, eerst en vooral: ik geloof niet dat er iemand op deze wereldbol rond loopt die echt ALLES weet over wat met geld te maken heeft. Nope, ook ik niet.

Maar je kan wel alles leren, vragen en opzoeken. Daarbij is je boekhouder je grootste steun. Zoek iemand die je voor 100% vertrouwd én die het vermogen heeft om je op een simpele manier je cijfers te verduidelijken.

De belangrijkste cijfers die jij moet weten zijn je inkomsten en je uitgaven. En het liefst is het eerste cijfer (een pak) hoger dan het tweede. Verder kan het voor jou handig zijn om enkele belangrijke data in je agenda te plaatsen zoals het voorafbetalingen van belastingen, de btw, de sociale bijdragen. Zo kom je niet voor verassingen te staan in je cashflow.

Wanneer je verder eens meer wil weten over je financiële groei vraag je eens een extra gesprek aan met je boekhouder, je bank of met mij 😉

 

“Ik ben maar een kleine ondernemer”

Van deze krijg ik het warm en koud tegelijk, vaak omdat hier heel veel onzekerheid bij komt kijken. We leven in een tijd waar het altijd groter, meer en beter moet zijn. En door die druk vergelijken we onszelf vaak met andere bedrijven die langer bestaan, groter zijn, of zelf totaal iets anders doen.

Op zich is niks mis met opkijken en een voorbeeld nemen aan een ander bedrijf maar jezelf er mee vergelijken is niet zo gezond. Daardoor krijgen we een slecht gevoel wanneer we naar onze eigen cijfers kijken en verstoppen we ons achter “ik ben maar een kleine ondernemer”. Maar ook een kleine ondernemer mag grote (geld)dromen hebben. Elke dag heb je de kans om een stap te zetten richting die droom, hoe klein dat stapje ook is.

 

Succes,
Vicky

Vicky Vermeiren

Hallo,

Ik ben Vicky Vermeiren en ik help beauty- en lifestyleondernemers bij hun marketing, verkoop en algemene bedrijfsvoering.

Ik geef elke week tips op mijn website en organiseer ook regelmatig open workshops.

Maar het beste resultaat verkrijg je natuurlijk via persoonlijke coachingsessies waarbij we echt op jouw maat gaan werken. Op die manier ligt een succesvolle zaak binnen handbereik.

Een mailtje of telefoontje is genoeg om je te verzekeren van een verhelderend gesprek.

Info@vickyvermeiren.be
0498 42 75 97

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top