fbpx

De 4 beste websites voor gratis stockfoto’s

Foto’s die je gebruikt voor commerciële doeleinden mogen niet zomaar van internet geplukt worden. Dat komt omdat er op alle foto’s een auteursrecht en vaak ook portretrecht van toepassing is. Bij auteursrecht (vaak copyright) heeft de maker van de foto de bescherming tegen het kopiëren van de foto en mag de foto niet gepubliceerd worden zonder zijn of haar toestemming.

Portretrecht slaat op de persoon die op de foto staat, die kan ook z’n veto stellen over het publiceren van de foto.

Wat je dus niet mag is zomaar foto’s van iemand anders overnemen en plaatsen op je social media, website maar ook niet op je flyers of folders.

Wat wél mag:
* De bron van de afbeelding vermelden (dan doe je beroep op het citaatrecht)
* Vragen aan de maker van de foto om toelating
* Rechtenvrije foto’s gebruiken

Er zijn veel plaatsen waar je stockfoto’s kan vinden. Vaak zijn die betalend. Maar als je dikwijls foto’s nodig hebt (voor te plaatsen op social media bijvoorbeeld) dan kan dat een dure grap worden. Gelukkig zijn er een aantal websites die gratis, volledig rechtenvrije foto’s aanbieden. En in dit artikel deel ik mijn persoonlijke favorieten:

 

PEXELS

Vandaag staan er meer dan 30.000 foto’s op Pexels en daar komen er elke week 3000 bij. Je kan makkelijk zoeken met de zoekbalk (liefst Engelse zoekwoorden) naar je gewenste foto’s.

 

FREEPIK

Op freepik vind je niet alleen foto’s maar ook grafische bestanden voor het maken van logo’s, flyers, kaartjes etc… Je kan zoeken via de zoekbalk en dan kan je verder kiezen welk type bestand je graag wil (foto’s, vector bestanden, pdf…).

 

MINIMOGRAPHY

Dit is een vrij nieuwe website met prachtige minimalistische foto’s. Doordat slechts een aantal fotografen aan dit project werken is de bibliotheek nog niet zo groot.

 

PIXABAY

Dit is ook zo een website met een gigantische keuzemogelijkheid in foto’s, video’s en vectoren. Gebruik de zoekbalk om het browsen makkelijker te maken (je bent al snel wat uren kwijt aan “plaatjes kijken” 😉 ). Hier kan je ook met Nederlandse zoekwoorden werken.

 

BONUS:

CANVA

Canva.com is een gratis online ontwerpprogramma waarin je zelf de mooiste visuals kan maken. Maar ook Canva beschikt over een bibliotheek met gratis foto’s waar je gebruik van kan maken.
Er zijn natuurlijk nog veel meer websites waar je terecht kan voor gratis foto’s maar dit zijn toch mijn favorieten. Kan je je ding niet direct vinden? Dan kan je kiezen voor betalende opties of zelf je foto’s nemen natuurlijk.

Veel succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.