fbpx

5 Misverstanden over een burn-out

Ik schreef al eerder wel eens over burn-outs. Vooral tips om deze te voorkomen of om de eerste signalen van een burn-out te herkennen. De laatste jaren (en vooral maanden) kom ik steeds meer en meer mensen tegen die me vertellen dat ze een burn-out hebben of gehad (denken te) hebben. Vaak heftige verhalen natuurlijk.
Toch merk ik dat er nog veel misverstanden bestaan over een burn-out. En die wil ik graag in dit artikel bespreken.

Maar eerst: Wat is een burn-out precies?

Een burn-out betekent “opgebrand zijn” Je voelt je lichamelijk en emotioneel uitgeput en bent niet meer in staat om normaal te functioneren. Zelf eenvoudige, alledaagse dingen zijn je teveel en je hebt waarschijnlijk een kort lontje.
Dit komt doordat je voor een veel te lange tijd blootgesteld stond aan stress. Het is dus belangrijk om op tijd in te grijpen.

Misverstand 1: Een Burn-out is voor sukkels
Nee hoor, IEDEREEN kan een burn-out krijgen. En meestal zijn het net de doorzetters. De personen die zich “hard” opstellen en maar blijven gaan. Ook mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die altijd goed willen doen voor anderen en nooit hun grenzen aangeven tot ze omvallen zijn vaak slachtoffers van burn-out.

Misverstand 2: Een burn-out komt altijd door teveel werk
Ook onze privéomstandigheden spelen een grote rol. Als je al een drukke job hebt, en je kan thuis ook niet even op de pauzeknop drukken. Dan wordt de druk op je schouders alleen maar groter. Denk maar aan een volgepland weekend na een drukke week. Die telefoob (en social media) die om je aandacht vraagt. En misschien MOET je van jezelf ook nog dagelijks sporten of met andere dingen bezig zijn.

Misverstand 3: Ik heb burn-out klachten dus ik heb een burn-out
Stress, vermoeidheid, moeilijker keuzes maken, slecht slapen, pijntjes zijn enkele typische klachten die we samengeteld durven linken aan een burn-out. Maar in principe zijn ze met voldoende zelfzorg goed te behandelen.  

Bij een burn-out kun je echter helemaal niet meer functioneren. Je bent fysiek en mentaal helemaal uitgeput, omdat je te lang doorgegaan bent. 

Het is dus belangrijk om een beginnende burn-out tijdig te herkennen en er snel iets aan te doen.

Misverstand 4: Burn-out is zoals een depressie
Een burn-out en een depressie worden vaak door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde.

Veel symptomen komen wel overeen, maar een belangrijk verschil tussen een depressie en een burn-out is dat mensen met een depressie niet meer kunnen genieten van dingen. Er is nog wel energie om dingen te doen, maar niets lijkt meer de moeite waard. Iemand met een burn-out kan wel genieten, maar heeft te weinig energie om dingen te ondernemen. Het lukt gewoon niet.

Misverstand 5: Met een burn-out zit je minimaal een half jaar thuis
Wanneer je arts de diagnose stelt van een burn-out, vertelt die er meestal in eendezelfde adem bij dat je het eerste half jaar niet zal terugkeren naar je werk.  Maarja, iedereen is anders en zal ook anders herstellen. De een zal inderdaad minimaal een paar maanden niet kunnen werken, maar de ander kan al eerder langzaam weer opbouwen en zal met de juiste begeleiding sneller weer mee kunnen draaien.

Je ziet het, er bestaan wel wat misvattingen die in de volksmond dikwijls gebruikt worden wanneer het over een burn-out gaat. Het is vooral belangrijk om tijdig de eerste symptomen te herkennen en snel in te grijpen. Contacteer bij twijfel steeds je arts.

Veel succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.