fbpx

5 Signalen van een naderende burn-out

Héél veel ondernemers kampen met burn-out klachten. Een tijdje geleden schreef ik in dit artikel waarom ondernemen mentaal zwaar kan zijn en ik kreeg gigantisch veel mailtjes van mensen die (bijna) te maken hebben met een burn-out.

Ook tijdens coachingsessies merk ik meer en meer alarmsignalen op. In dit artikel wil ik 5 signalen van een naderende burn-out met jullie delen.

Je bent ‘s avonds helemaal uitgeput
Van je werk en passie hoor je energie te krijgen. Oké niet elke taak is even leuk om te doen maar eigenlijk zou je toch een happy gevoel moeten krijgen wanneer je naar je agenda kijkt. Wanneer je merkt dat dat minder en minder het geval is, of je voelt je ‘s avonds mentaal leeggezogen is er meer aan de hand…

 

Je kan je moeilijker concentreren – hebt meer nood aan structuur
Het gezegde “door de bomen het bos niet meer zien” is veel sneller van toepassing voor mensen met een naderende burn-out. Simpelweg omdat het enerzijds moeilijker is om je op bepaalde dingen te concentreren maar ook omdat je brein te uitgeput is om het overzicht te bewaren. Je krijgt dus sneller een overweldigd gevoel van soms banale taken en hebt meer nood aan structuur dan ooit.

 

Je hebt sneller angst
Zeker wanneer je bepaalde beslissingen moet nemen. “Zou ik dat product wel lanceren?”, “Is het wel een goed idee om deze behandeling aan te bieden?” zijn dingen die je vaker denkt. Daar waar je vroeger meer risico durfde nemen zal je nu eerder bepaalde beslissingen uit de weg gaan.

 

Je krijgt meer lichamelijke kwaaltjes
Door je hectische leventje ben je sneller geneigd minder goed voor jezelf te zorgen. Gevolg zijn meer lichamelijke kwaaltjes. Denk daarbij aan hoofdpijn en spierpijn, moeheid door slecht slapen, sneller verkouden etc…

 

Je wordt onverschillig 
Ook verlies van interesse in je relatie, werk en sociale leven is kenmerkend voor een burn-out. Je gedraagt je onverschillig en handelt op de automatische piloot. Je gaat verantwoordelijkheden uit de weg en zondert je steeds meer af.

 

Herken je een of meerdere van bovenstaande signalen? Blijf daar dan niet mee lopen! Zorg voor meer rust in je agenda en in je leven en ga op zoek naar iemand die je hierbij kan ondersteunen.

Succes,
Vicky

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.