Ik hoor het al eens: “Ja maar ik ben niet goed in cijfers” en wanneer we tijdens het coachinggesprek dan even verder praten over cijfers merk ik vaak dat dat wel zo is en dat de ondernemer in kwestie zichzelf onderschat.
Daarom ben ik eens op zoek gegaan naar redenen waarom je zou denken dat je niet goed bent met geld of cijfers én ik ontkracht ze meteen.
“Ik ben niet goed in wiskunde”
De wiskunde die we kregen op de schoolbanken is niet bepaald wat je nodig hebt om je boekhoudkundige cijfers te lezen. De cijfers van je zaak hebben niets te maken met die parallellogrammen 😉
Ook hoofdrekenen kunnen we makkelijk vervangen door onze rekenmachine op de smartphone. Handig!
Je geld en cijfers goed begrijpen heeft maar 5% met wiskunde te maken. 95% Is je gezond verstand en interpretatie-vermogen. Het gaat om het creëren van structuur en de vastberadenheid om je aan die structuur te houden. Als ondernemer is dus zelfdiscipline een pak belangrijker dan goed zijn in wiskunde.
“Ik weet eigenlijk niks over geld of boekhouden”
Oké, eerst en vooral: ik geloof niet dat er iemand op deze wereldbol rond loopt die echt ALLES weet over wat met geld te maken heeft. Nope, ook ik niet.
Maar je kan wel alles leren, vragen en opzoeken. Daarbij is je boekhouder je grootste steun. Zoek iemand die je voor 100% vertrouwd én die het vermogen heeft om je op een simpele manier je cijfers te verduidelijken.
De belangrijkste cijfers die jij moet weten zijn je inkomsten, je uitgaven en je marges. Verder kan het voor jou handig zijn om enkele belangrijke data in je agenda te plaatsen zoals het voorafbetalingen van belastingen, de btw, de sociale bijdragen. Zo kom je niet voor verassingen te staan in je cashflow.
Wanneer je verder wat meer wil weten over je financiële groei vraag je eens een extra gesprek aan met je boekhouder, je bank of met mij 😉
“Ik ben maar een kleine ondernemer”
Van deze krijg ik het warm en koud tegelijk, vaak omdat hier heel veel onzekerheid bij komt kijken. We leven in een tijd waar het altijd groter, meer en beter moet zijn. En door die druk vergelijken we onszelf vaak met andere bedrijven die langer bestaan, groter zijn, of zelfs totaal iets anders doen.
Op zich is niks mis met opkijken en een voorbeeld nemen aan een ander bedrijf maar jezelf er mee vergelijken is niet zo gezond. Daardoor krijgen we een slecht gevoel wanneer we naar onze eigen cijfers kijken en verstoppen we ons achter “ik ben maar een kleine ondernemer”. Maar ook een kleine ondernemer mag grote (geld)dromen hebben. Elke dag heb je de kans om een stap te zetten richting die droom, hoe klein dat stapje ook is.
Succes,
Vicky