fbpx

Boekhoudtalk: Verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap

Wanneer je een bedrijf wil starten, kies je een rechtsvorm. Dat is als het ware de juridische jas van je onderneming. De meeste ondernemers starten met een eenmanszaak. Zeker wanneer je zaak niet complex is om te starten (bijvoorbeeld omdat je geen grote investeringen moet doen, je alleen werkt en je risico laag is) is een eenmanszaak de makkelijkste optie. Bij groei kan je nog steeds overschakelen.

Wil je met meerdere personen een zaak starten of wil je een complexere onderneming opstarten? Dan wordt meestal gekozen voor een vennootschap.

Maar wat zijn nu juist de verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap?

 

Verschil in aansprakelijkheid:
Het grootste verschil tussen de twee is de aansprakelijkheid: naar wie gaat de winst en wie betaalt de rekeningen? In een eenmanszaak ben jij dit persoonlijk. Alle winst is dus voor jou. Kom je echter in financiële problemen, dan kunnen schuldeisers beslag leggen op je persoonlijke bezit.

Een vennootschap is een ‘Rechtspersoon’. Die ontvangt de omzet en betaald de kosten. Bij problemen blijf je persoonlijk dus buiten schot, tenzij het om een vennootschapsvorm gaat waarbij de (werkende) vennoten aansprakelijk zijn voor de schulden of wanneer er kan aangetoond worden dat jij persoonlijk voor die problemen gezorgd hebt. Niet altijd zo waterdicht dus 😉

 

Verschil in oprichting:
Om een eenmanszaak op te richten, open je een rekening en schrijf je je in bij een ondernemingsloket of in Nederland de Kamer Van Koophandel (kvk), klaar!

Een vennootschap oprichten kost iets meer moeite en geld. Je hebt bijvoorbeeld bij verschillende vennootschapsvormen een startkapitaal en een financieel plan nodig. Bovendien moet je bij veel vennootschapsvormen nog langs de notaris. Tegenwoordig kan dat laaste wel al digitaal.

 

Verschil in belastingen:
In een eenmanszaak betaal je personenbelasting (en sociale bijdragen) op al je winst. Je belasting wordt berekend in schijven die in België tot wel 50% gaan.

In een vennootschap ontvang je als zaakvoerder een loon waarop je personenbelasting (belasting op inkomsten uit woon en werk in NL) zal afdragen. Op de rest van de winste die de vennootschap maakt, betaal je vennootschapsbelasting aan een lager tarief dan die personenbelasting.

 

Verschil in administratie:
Bij een vennootschap komen meer verplichtingen kijken dan bij een eenmanszaak. Bekijk het zo: Hoe groter je zaak (en hoe meer vennoten) hoe complexer het wordt om beslissingen te nemen.

Daarnaast volstaat in een eenmanszaak een vereenvoudigde (of enkelvoudige) boekhouding onder de grens van 500.000 euro omzet, terwijl de meeste vennootschappen een ‘dubbele’ boekhouding moeten bijhouden. Een dubbele boekhouding wil zeggen dat je niet enkel je inkomsten en facturen boekt maar dat ook je bankrekeningen en kassainkomsten- en uitgaven afgevinkt worden.

 

 

Zo, dit zijn zowat de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap.

Vraag zeker meer informatie aan je boekhouder of lees meer in mijn boek Let’s talk money.

 

Veel succes,

Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.