fbpx

Bye Bye uitstelgedrag

Ken je dat, dat je een (vaak lastige) taak zoals administratie en marketing voor je uit blijft schuiven? Je zegt dan: “Goh, nu is het te druk” of “toch eerst dat of dat doen” of misschien wel eerlijk: “Pfff ik heb er nu geen zin in, misschien morgen”.

Uitstelgedrag dus… Ik denk dat er héél veel mensen last van hebben (inclusief mezelf ;-)). Het is een makkelijke oplossing op korte termijn maar niet per sé iets waar we op lange termijn beter van worden.

Daarom enkele tips om van uitstelgedrag verleden tijd te maken.

 

Oké, de eerste stap is voornamelijk bewustwording van ons uitstelgedrag. Er zijn globaal 3 redenen waarom we bepaalde taken uitstellen:

– Een andere taak lijkt belangrijker (snel eerst even de was doen en dan de administratie…)

– Het is lastig om aan de slag te gaan, vooral omdat je het perfect wil doen.

– Je hebt er gewoonweg geen zin in.

 

Wanneer je bewust bent van je uitstelgedrag kan je het ook aanpakken, mijn 3 tips:

Leg verantwoording af

Ondernemen gaat om zelfdiscipline. We hoeven in principe aan niemand verantwoording af te leggen waardoor we al eens laks omspringen met onze (vaak bijkomstig lijkende) taken. Het kan al eens helpen als je een stok achter de deur hebt in de vorm van een collega, partner of coach waar je verantwoording aan kan afleggen voor bepaalde dingen. Vertel hen bijvoorbeeld wat je doelstellingen zijn en welke acties je graag zou doen om die doelstellingen te behalen.

 

Maak het leuk

Als je er “gewoonweg geen zin in” hebt, dan kan je jezelf motiveren door het leuk te maken. Wanneer ik een taak zoals administratie of boekhouding moet doen, maak ik het leuk voor mezelf, lekker kopje thee erbij kan al helpen. Maar denk ook aan je tools. Kies voor een leuke pen, funky markeerstiften, toffe businessplanner… Whatever je maar nodig hebt om je taken uit te voeren en maak het leuk voor jezelf.

 

Bedenk hoe je je achteraf zou voelen

Wanneer ik me niet aan mijn vooropgesteld schema houd, kom ik in de problemen en MOET ik wel in mijn vrije tijd werken. Niet fijn.
Wanneer ik merk dat ik uitstelgedrag vertoon bekijk ik mijn schema en ik stel me voor hoe ik me voel als al die taken afgevinkt zijn. Weten dat een afgewerkte to do lijst voornamelijk veel rust brengt is voor mij al voldoende motivatie om er gewoon aan te beginnen.

Kortom, uitstelgedrag heeft voornamelijk te maken met jezelf goed kennen. En ook weten wat jou motiveert, als je dat weet, kan je die motivatie in te zetten om toch nog aan die lastige taken te beginnen 😉

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.