skip to Main Content
Checklist: Hoe Kies Je Een Goede Boekhouder?

Checklist: Hoe kies je een goede boekhouder?

De meeste ondernemers werken samen met een boekhouder voor het bijhouden van de financiële kant van de zaak. Een boekhouder is een vertrouwenspersoon die je op gepaste tijd advies geeft en ervoor kan zorgen dat je heel wat geld kan besparen. Maar hoe kies je nu eigenlijk een goede boekhouder?

 

  1. Ga je voor een boekhouder of een accountant

Een boekhouder is verantwoordelijk voor je boekhouding (uiteraard), het opstellen van de jaarrekening (bij vennootschappen) en de belastingaangifte. Een accountant begeleidt je ook op fiscaal, juridisch en financieel vlak.

 

  1. Praat met verschillende boekhouders

Ga niet met de eerste de beste boekhouder in zee maar maak kennis met verschillende partijen. Doe ook eens een rondvraag bij collega-ondernemers (zijn zij tevreden van hun boekhouder en waarom?). Vraag ook naar zijn of haar kennis in jouw sector! Let wel: Een kennismakingsgesprek is niet altijd gratis.

 

  1. Is er een persoonlijke klik?

Een boekhouder is een vertrouwenspersoon. Als je geen persoonlijke klik voelt is het ook niet comfortabel om daar zomaar al je financiële gegevens achter te laten. Het is dus belangrijk om op dezelfde golflengte te zitten.

 

  1. Kan je hem volgen?

Boekhouders en accountants zijn experts in hun vak (net zoals jij dat bent in jouw sector). Dat zorgt ervoor dat ze al snel vervallen in vaktaal die je als “leek” helemaal niet goed begrijpt. Als je merkt dat je tijdens het kennismakingsgesprek niet kan volgen bij bepaalde dingen, durf dan uitleg vragen! Merk je dat de boekhouder het nog te moeilijk uitlegt, dan is het geen match, simpel.

 

  1. Maak goede prijsafspraken

De ene boekhouder vraagt €1000 per jaar, de ander €5000. De prijs hangt van een aantal dingen af (hoofd- of bijberoep, aantal facturen, je activiteit…) Wil je niet voor onaangename verassingen komen te staan, maak dan sluitende afspraken over de prijs. Betaal je een vast bedrag per jaar? Wat zit daar dan juist is? Spreek ook af of je zomaar mag bellen met een vraag en of je daar dan ook een factuur voor krijgt.

 

Wil jij graag meer weten over hoe je jouw boekhouding kan interpreteren, hoe belastingen werken etc? Kom dan naar de workshop “Meepraten met de boekhouder

 

Veel succes met je keuze!

Vicky

Vicky Vermeiren

Hallo,

Ik ben Vicky Vermeiren en ik help beauty- en lifestyleondernemers bij hun marketing, verkoop en algemene bedrijfsvoering.

Ik geef elke week tips op mijn website en organiseer ook regelmatig open workshops.

Maar het beste resultaat verkrijg je natuurlijk via persoonlijke coachingsessies waarbij we echt op jouw maat gaan werken. Op die manier ligt een succesvolle zaak binnen handbereik.

Een mailtje of telefoontje is genoeg om je te verzekeren van een verhelderend gesprek.

Info@vickyvermeiren.be
0498 42 75 97

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Helemaal mee eens dat een echte professional een moeilijk onderwerp in simpele woorden kan uitleggen. Ik heb kortgeleden een klein bedrijf opgericht, daarom ben ik op zoek naar een boekhouder om alle financiële zaken op orde te houden. Ik zorg ervoor dat ik een specialist inhuur die moeilijke dingen simpel kan uitleggen zodat ik alles begrijp.

  2. Ik ben onlangs (dankzij corona) weer voor mijzelf (moeten) beginnen. Nou was ik al eens eerder zelfstandig en deed het toen zelf. Uit hoofde van die ervaring neem ik nu liever een accountant in de arm. Ik neem je tips graag ter harte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top