fbpx

Drie tips voor het verbeteren van je focus

Of je nu een toffe actie voor je klanten wil bedenken, posts op je social media-kanalen wil inplannen of op zoek gaat naar een nieuw product; vaak beginnen zulke taken met een zoektocht naar inspiratie.

Je start met een rondje surfen op internet (misschien zelfs eens spieken bij je concurrenten) en na een uur (of vijf) zit je hoofd vol en ben je eigenlijk nog geen stap verder. Enkel kijken naar ideeën geeft ons het gevoel dat we productief bezig zijn, maar in de realiteit heb je nog niets gedaan.

Zelfdiscipline en focus zijn super belangrijk als je je zaak wil laten groeien en in tijden waarin we per dag miljarden prikkels krijgen is het een ware uitdaging geworden om efficiënt aan je salon te werken. Daarom geef ik je in dit artikel tips voor meer focus.

 

Creëer een later-lijst

Een later-lijst is een lijst waarop je ideeën noteert die interessant kunnen zijn voor je zaak, maar waarop je je nu niet kan focussen. Vaak hebben we angst dat we een goed idee vergeten. Door die op je later-lijst te plaatsen verzeker je jezelf dat je er echt werk van gaat maken in de toekomst. Zie je nu een leuk idee voor kerst? Schrijf het op en plaats een reminder in je agenda rond midden oktober. Op die manier is het idee ook snel weer uit je hoofd en kun je verder met de taak waar je mee bezig was.

 

Let op voor afleiding

Ben je bezig met social media, dan schuilt het gevaar van afleiding in iedere hoek: een melding van Facebook, de rinkelende telefoon en de ‘Pling’ van een nieuwe mail die net binnenkomt en die je toch écht eerst moet lezen. En dan hebben we het nog niet over medewerkers of een partner die je vragen stellen terwijl je naarstig probeert om die ene taak af te krijgen. Duidelijke grenzen stellen voor afleiding kan je helpen om je aandacht vast te houden bij de taak die je dichter bij je doel brengt.

Wat je zoal kan doen:

* Zet een kookwekkertje. Ik gebruik deze voor het inplannen van tijd die ik aan social media spendeer. Ik geef mezelf één uur de tijd om ervoor te zorgen dat zowel op Facebook als op Instagram elke dag een post verschijnt.

* Informeer de mensen in je omgeving. Vraag hen om je het komende uur even niet te storen.

* Zorg voor een opgeruimde werkplek en een duidelijke structuur in de documenten op je computer. Hoe meer dingen je tegenkomt die niet met je huidige taak te maken, hebben hoe sneller je afgeleid bent.

* Zet de meldingen van je telefoon af. Je kan gemiste oproepen later nog altijd terugbellen.

 

Begin offline

Wil je bijvoorbeeld een nieuwsbrief sturen naar je klanten? Ga dan niet eerst online op zoek naar inspiratie maar begin offline. Neem pen en papier en  noteer wat er zeker in de mailing moet komen (een nieuw product, een service die je wil uitlichten) en teken je nieuwsbrief even uit. Waar wil je foto’s en waar wil je tekst? Misschien kan je zelfs al een eerste versie maken van de tekst. Op die manier heb je in no-time het grootste deel van je taak gedaan zonder de afleiding van internet.

Veel succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.