fbpx

Hoeveel loon geef jij jezelf?

Tijdens elke workshop over financiën, tijdens elke coaching en ook in mijn boek Succesvol Salon (en binnenkort in mijn nieuwe boek 🎉) zeg ik dat je jezelf als ondernemer een loon moet uitkeren. Het is een beloning voor je werk en enkel door goed voor jezelf te zorgen kan je ook goed voor je zaak en je klanten zorgen.

Maar goed, hoeveel loon geef je jezelf dan?
Dit is een vraag die ik héél vaak krijg. En er bestaat geen “berekening” of barema voor het loon van een ondernemer.  Al kan je wél twee denkpistes aanhouden die je helpen met het bepalen van je loon.

Denkpiste 1: Hoeveel heb je nodig in je privéleven?
Een handige leidraad kan zijn dat je eens berekent hoeveel geld jij nodig hebt voor je privé-uitgaven. Hoeveel huur of hypotheek moet afbetalen en denk daarbij ook aan kosten als elektriciteit, water en verzekeringen. Daarbij tel je dan je gemiddelde uitgaven voor voeding en huishouden op. En verder hangt het wat af van wat jij verder nog nodig hebt. ga je graag op vakantie en op restaurant? Voorzie daar dan ook een budget/loon voor.

Denkpiste 2: Hoeveel zou je willen verdienen in loondienst?
Een tweede bedenking die je kan maken is eens kijken wat iemand voor dezelfde functie in loondienst zou verdienen. Hou hierbij wel rekening dat de kans groot is dat jij meer uren werkt en meer risico draagt. Krijgt iemand in jouw sector bijvoorbeeld gemiddeld €1800 netto op de rekening? Dan zou het gek zijn dat jij het voor minder doet.

Ja maar ik heb een eenmanszaak? Dan is alles toch gewoon van mij?
Ja en nee… En is wel degelijk een verschil bij verloning in een eenmanszaak en vennootschap. Maar dat heeft dan voornamelijk met de belasting te maken. In een vennootschap geef je jezelf een loon en betaal je daar in België bedrijfsvoorheffing op. Een soort van voorschot voor de personenbelasting. De rest van winst die je maakt, valt onder de vennootschapsbelasting.

Bij een eenmanszaak valt al je winst onder de personenbelasting (of inkomensbelasting in Nederland) en is het eindtotaal van je winst dus allemaal voor jou. Maar goed. In de praktijk zie ik het vaak foutlopen door ondernemers die ‘leven uit hun kassa’. Daardoor verlies je de controle over je privé- en zakelijke uitgaven waardoor ze vaak net verrast worden door het aanslagbiljet achteraf. Jezelf een loon uitkeren zorgt voor veel meer overzicht en je kan op voorhand ook je belastingen inschatten omdat je dus al een deel van je winst gebruikt als loon.

 

Maar ik kan mezelf dat ideale loon nog niet betalen…
Het is best normaal dat je aan het begin van je zelfstandige carrière jezelf nog niet direct een volwaardig loon kan uitbetalen. Geef jezelf ook de tijd om op dat punt te komen. Maar het is ook best normaal om je loon tijdelijk niet of minder uit te betalen wanneer er een tegenslag is voor jouw zaak. Bepaal dan voor jezelf wanneer je dit opnieuw kan oppikken.
Je hoeft je loon trouwens niet in een keer te betalen. Je kan evengoed 2 keer (of meer) per maand een deel overschrijven naar je privérekening.

 

Kortom, jezelf een loon uitbetalen zorgt vooral voor meer comfort en overzicht in je financiën.

Veel succes,
Vicky

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.