fbpx

Last van keuzestress als ondernemer? Deze 3 tips helpen je kiezen

Ik vertelde in een eerder artikel al over keuzestress bij klanten. Het hebben van te veel keuzes kan voor een verlammend gevoel zorgen. Zo verkoop je bijvoorbeeld net minder wanneer je de klant te veel keuzes geeft.
En dat is ook als ondernemer zo. Doordat we dagdagelijks zo veel verschillende keuzes moeten maken (van wat je aantrekt tot welke foto je op social media moet plaatsen 😉 ) ervaren we ‘belangrijke’ keuzes als moeilijk. Want, wat als je keuze tegenvalt? En hoe weet ik of ik de juiste keuzes maak?
De keuzemogelijkheden zijn tegenwoordig bijna oneindig en dat zorgt voor stress. En stress zorgt er net voor dat je niet kiest. Jammer natuurlijk want zo kom je niet vooruit met je zaak.

Daarom deel ik in dit artikel 3 tips die je kunnen helpen bij het maken van keuzes.

1: Stop met ‘Ja maar….’
We hebben de neiging om bij het maken van keuzes van het negatieve uit te gaan. Stel jezelf eens de vraag wat er zou gebeuren als het WEL lukt? Ik vraag dikwijls: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je voor deze keuze gaat? Meestal valt dat ‘ergste’ dan wel reuze mee 😉

2: Omring jezelf met positieve mensen
Mensen die negatief reageren op jouw plannen of keuzes handelen vaak vanuit hun eigen onzekerheid, jaloezie of angsten. Ze kunnen jouw net nog meer doen twijfelen aan je keuze. Luister naar de adviezen van de mensen die al hebben wat jij wil bereiken. En omring je met positieve mensen die je steunen en oprecht het beste met je voor hebben.

3: Heb geen spijt van je keuze
Hak de knoop door en wees blij met je keuze! Geen keuze maken is ook een keuze en je kunt beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt dan blijven hangen in ‘wat als…..’
De meeste keuzes die je maakt zijn trouwens niet definitief. Je kunt altijd achteraf nog bijsturen.

Tot slot, laat je niet leiden door wat je ziet op social media. Andermans paden zijn niet dezelfde als de jouwe. Wat voor iemand anders een goede keuze is, is dat niet noodzakelijk ook voor jou. Ga vooral je eigen weg, maak je eigen keuzen en geloof in je eigen beslissingen.

 

Veel succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.