fbpx

Minder werken als ondernemer?

Wist je dat de gemiddelde Belgische zelfstandige 57uur per week werkt? En dat 1 op 10 ondernemers elke week 80uur werkt? 4 op 5 zelfstandigen vinden dan ook dat de balans met hun privéleven serieus verstoord is. Deconnecteren van de zaak wordt steeds moeilijker en moeilijker met stress als gevolg.

Ik merk dat er “onder zelfstandigen” als eens stoer gedaan wordt wanneer het over werkuren gaat. Alsof het aantal uur dat je werkt recht evenredig is met succes. “Bij mij is het druk, ik werkte deze week 70uur” Hoor ik dan.

Meer nog, toen ik besliste om 4/5 te werken kreeg ik zelfs vreemde (jaloerse?) blikken. En wanneer ik tijdens een cursus timemanagement vertel dat ik saloneigenaren ken die “slechts” 30uur per week werken vragen anderen zich af hoe ze dat doen.

 

Continu werken knaagt aan je motivatie en je energie. Daardoor werk je minder efficiënt en ben je geneigd om nóg meer te werken, waardoor je al snel in een vicieuze cirkel terechtkomt. Tijd voor verandering in onze mindset, en laat het nieuwe jaar daar dan misschien een extra motivatie voor zijn. Laat ons in 2020 MINDER werken.

 

Want eerlijk, hoe “stoer” het ook is om zoveel uren te draaien, word je daar dan zo gelukkig van?
Is je antwoord ja? Dan is de rest van dit artikel niets voor jou.
Is je antwoord nee en verlang je naar wat meer balans? Dan lees je even verder 😉

 

Hoeveel uur wil je eigenlijk werken?
Het voordeel van zelfstandig zijn is dat je je eigen agenda mag bepalen. Jij bent de baas.
Natuurlijk moet je zaak wel draaien maar ik ga er even vanuit dat je passie voor het vak een goede drijfveer is om bepaald aantal uur te werken.

Jij kiest dus. Hoeveel uur wil jij met klanten bezig zijn? Tel daar dan ook nog je administratie, schoonmaak etc bij op.
Wil je ’s avonds werken? Prima. Wil je dat niet? Probeer dan al eens een avond te minderen.

Schrijf eens jouw ideale werkuren op en bekijk hoe ver je daar nu van af bent.

 

En kom ik er dan financieel?
Om te weten of minder werken ook financieel haalbaar is, is het interessant om eens een kostprijsberekening te maken. Je maakt de berekening dan op basis van jouw ideale uren.
Vaak zal dit als effect hebben dat je tarief per uur omhoog gaat. Maar misschien is je marge wel hoog genoeg om dat op te vangen. Anders zal je een keuze moeten maken of de tariefverhoging voor jou goed aanvoelt wetende dat je daardoor minder hoeft te werken.

Wil je hier graag wat hulp bij? Kom dan eens langs bij de workshop “Je financiën terug in handen” of boek een online coachinggesprek in.

Verder zou je natuurlijk ook kunnen inzetten op je productverkoop zodat je daar een extra omzet uit kan halen.

Zet het allemaal even op papier:
Hoeveel omzet heb je nodig om uit je kosten te komen.
Hoe kan je die omzet behalen in minder uren? Is dit haalbaar?

 

Hopelijk heb ik je kunnen triggeren om eens over dit vraagstuk na te denken J

Veel succes,
Vicky

 

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.