fbpx

Spaar jij 10.000 euro in 2020?

In m’n boek Succesvol Salon schreef ik al over het opbouwen van een buffer. Een bedragje dat je spaart voor wanneer pech toeslaat. Hoe hoog zo een buffer is, is voor iedereen anders. De een voelt zich comfortabel met een bedrag dat overeenkomt met 1 maand aan kosten. Voor de ander is dat een bedrag dat even hoog is als 3 maanden kosten.

Of misschien wil je wel graag van een huurpand naar een kooppand. Ook daar heb je tegenwoordig al een serieuze spaarrekening voor nodig. De banken lenen immers niet meer zo makkelijk grote bedragen uit.

Maarja, dat bedrag moet je dan natuurlijk wel sparen. Een heikel punt voor heel wat ondernemers.

Stap 1: bepaal je spaardoel
Zomaar beginnen sparen en overschotjes aan het einde van de maand op je spaarrekening storten zal je waarschijnijk enerzijds niet lang volhouden en anderzijds: het gaat tergend traag. Sparen zonder een spaardoel zal voor jou ook te vrijblijvend aanvoelen waardoor je sneller teruggrijpt naar het geld op die spaarrekening. Niet de bedoeling.

Neem pen en papier en schrijf je spaardoel op. Doelen waar je een bedrag en een termijn aan kunt koppelen. Van daaruit kun je ook weer berekenen hoeveel je dan per maand extra moet gaan sparen.

Stel dat je spaardoel 10.000 euro in een jaar is, dan zal je 833,33 euro per maand extra sparen. Op zich voor veel ondernemers een haalbare kaart.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe komen we aan dat maandelijks extra bedrag?

Sparen op de eerste plaats
De meeste ondernemers geven eerst het grootste deel van het bedrag op hun rekening uit aan vaste kosten en bestellingen. Het bedrag dat aan het eind van de maand over is, als dat er nog is, wordt overgemaakt naar de spaarrekening. Dit bedrag is altijd kleiner dan het bedrag dat je jezelf voorgenomen hebt.

Je kan dit voorkomen door je spaarbedrag ook als een vaste maandelijkse kost te zien. Je verhoogt de prioriteit van het sparen door het bedrag dat je maandelijks opzij wilt zetten (€833,33) direct aan het begin van de maand over te zetten naar je spaarrekening.

Beter nog: stel een automatische doorlopende opdracht in, zo hoef je er niet elke maand aan te denken.

 

Maak voldoende winst op je diensten.
Ik doe wekelijks wel eens een kostprijsberekening als soort van steekproef om te kijken wat de gemiddelde winstmarge per dienst in een salon is. En vaak genoeg kom ik véél te lage marges tegen.

Wanneer je focus op sparen ligt kan je in je kostprijsberekening 2 dingen doen:

  • Ofwel bereken je het spaarbedrag mee in je vaste kosten waardoor je totale kost per behandeling ietsjes hoger ligt.
    Of je zorgt ervoor dat het winstpercentage per behandeling hoog genoeg is om er op het einde van de maand je spaardoel meer bereikt te hebben. Een minimale extra winst per dienst van 15% is een absolute must (Dus bovenop je vaste kosten, loon en productkost).

 

Focus op je productverkoop
Ook op je verkoopsproducten heb je een (meestal) mooie marge. Door meer producten te verkopen kan je ook via die weg een mooi extra spaarpotje opbouwen.

 

Bespaar op je kosten
Uiteraard is het altijd interessant om kosten te besparen maar zeker wanneer je een spaardoel hebt. Geld dat je niet meer uitgeeft aan bepaalde kosten kan je integraal naar je spaarrekening overmaken.

Bekijk dus eens al je vaste lasten (zoals verzekeringzn, telefonie, energie en bepaalde abonnementen) en zoek uit of het goedkoper kan. Zo bespaarde ik onlangs zelf €70 per maand door van gsm-abonnement te veranderen. Dat is een pak geld dat je elke maand extra zou kunnen sparen. In dit artikel geef ik meer tips over hoe je kan besparen op je kosten.

Dus, wat is jouw spaardoel voor 2020? Denk erom, alle (ook kleine) bedragen zijn goed. Bouw de buffer op die voor jou als comfortabel aanvoelt. Dat hoeft dus geen €10.000 te zijn 😉

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.