fbpx

Terug productief na je vakantie?

In deze tijd van het jaar gaan er veel mensen even tussenuit. Hopelijk heb jij ook al een deugddoende vakantie achter de rug? Of heb je nog een tijdje rust om naar uit te kijken.
Misschien heb je na zo een vakantie wel wat last op terug “op te starten” en ben je minder productief als anders. De afspraken met je klanten, daar keek je vast wel naar uit. Maar die extraatjes zoals mails beantwoorden of aan je boekhouding werken, jakkes, dat ligt wel ver weg van dat vakantiegevoel.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven om toch productief te werken, ook al heb je er geen zin in.

 

Zorg voor overzicht

In ons hoofd lijkt het takenlijstje altijd veel groter dan het in werkelijkheid is. Zeker nadat we rust hebben gevonden tijdens een vakantie.
Zorg dus eerst voor een goed overzicht en schrijf alles op dat je moet doen. Een ware “braindump” helpt je hierbij. Welke taken hebben prioriteit? En welke kunnen misschien eventjes wachten?

 

Waarom moet ik het wél doen?

Ken je dat, wanneer je naar je takenlijstje kijkt en geen zin hebt om het af te werken, verzin je tal van excuses om het niet te doen. Wel, bedenkt eens waarom je het net wél zou moeten doen. Misschien wel omdat je takenlijst anders nog langer zal worden of misschien omdat je klanten zo tevredener zijn over jouw service.

En stel dat je nu écht niet kan bedenken waarom je datgene wat je uitstelt zou moeten doen? Dan moet je het misschien gewoon niet doen. Bekijk dan eens of je het niet uit handen kan geven.

 

Begin gewoon

Jaja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar het is wel waar het op neer komt.
Wanneer ik mezelf moet pushen om aan een taak te beginnen, maak ik het voor mezelf zo leuk als mogelijk. Lekker kopje koffie of thee erbij. Fijn muziekje op de achtergrond. Alle afleiding uit de buurt. En ik spreek met mezelf een deadline af (bijvoorbeeld: over 1uur wil ik dit artikel geschreven hebben). Het vraagt wat discipline maar vaak kom je dan alsnog in een soort flow terecht waardoor je meer dingen af kan werken.

 

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.