fbpx

Valkuilen voor ondernemers deel 2

In dit artikel besprak ik onlangs al 4 veelvoorkomende valkuilen bij ondernemers. Ik kreeg er best veel reacties op. Opmerkingen die me inspireerden om een tweede deel op dit artikel te schrijven. Want ja, helaas, er zijn nog valkuilen waar je als (startende) ondernemer voor moet opletten:

Onduidelijke afspraken
Afspraken met leveranciers (bijvoorbeeld over betalings- en leveringstermijn) maar ook afspraken maken met klanten (bijvoorbeeld over jouw now show policy) zijn dingen die vaak wat in het ongewisse blijven. Je gaat er dan maar van uit dat iedereen weet wat jij wil.
Hoe duidelijker jij afspraken maakt met jouw leveranciers, klanten en medewerkers, hoe minder frustraties dat oplevert.

 

Slechte administratie
Je bent continu in je zaak met je klanten bezig. De administratie schiet erbij in en je raakt het overzicht over de inkomsten en uitgaven kwijt.
Plan dagelijks of wekelijks een vast tijdstip voor de administratie. Zo is het op het einde van het kwartaal veel makkelijker voor je aangifte.

 

De fiscus vergeten
En over slechte administratie gesproken… De btw en belastingen. Elk kwartaal een mini-paniekaanval wanneer je ziet hoe veel btw je moet betalen. En op het einde van het jaar volgt dan ook nog eens de aangifte. Ondertussen is dit bedrag al opgegaan aan andere (privé)uitgaven. Wanneer je btw en belastingen moet betalen heb je winst gemaakt, goed zo! Probeer een stukje van die winst dus opzij te zetten zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

 

Leidinggeven
Je hebt personeel in dienst maar dat blijkt allemaal minder goed te lopen dan je had gedacht. Personeel in dienst nemen wanneer het drukker wordt blijkt voor velen een logische stap. Maar wanneer je moeite hebt met leidinggeven kan dat natuurlijk moeilijker zijn dan eerst gedacht. Vaak met alle gevolgen vandien.
Leer duidelijk te communiceren over je verwachtingen en misschien is een leiderschapscursus geen slecht idee.

 

Je eigen grenzen niet stellen
En de laatste valkuil heeft voornamelijk met je eigen grenzen te maken. Je krijgt steeds meer afspraken in je agenda en voor je het weet lijkt het alsof je continu aan het werken bent.
Probeer om regelmatig rustmomenten in je agenda te voorzien zodat je je batterijen even kan opladen. Dat wil dus ook zeggen dat je af en toe nee zal moeten zeggen tegen anderen. Dat vraagt soms wat oefening.

 

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.