fbpx

Voel minder stress als ondernemer

Stress, het is eigenlijk nergens goed voor, niet voor jouw lichaam maar ook niet voor jouw zaak. Of je nu stress hebt omdat het gigantisch druk is of net omdat het véél te rustig is. Je kan maar beter leren omgaan met stress als je altijd (de juiste) objectieve beslissingen wil nemen. In dit artikel geef ik je een aantal tips die kunnen helpen om je minder gestrest te voelen.

 

1 Creëer ochtend en avond routines
Als je kinderen hebt dan weet je dat die elke avond vertrouwen op een vaste routine: Een bad nemen, pyjama aan, tanden poetsen, naar bed, verhaaltje voorlezen en slapen. Zonder die routine zouden kinderen structuur missen en zichzelf minder goed voelen.

Hetzelfde geld voor grote kinderen (ja, wij). Wij hebben ook dagelijkse gewoonten nodig waar we op kunnen terugvallen. Denk even na over jouw ochtend en avondroutine. Zit daar structuur in of is het meestal een grote chaos? Misschien werk je wel tot heel laat door en vergeet je daardoor te eten?

Vind een routine die werkt voor jou zodat je jouw dag rustig kan starten en afsluiten.

 

2 Plan ALLES
Je hebt een agenda voor jouw afspraken met klanten, maar jouw eigen afspraken schrijf je dikwijls niet op waardoor die “to-do’s” dikwijls in jouw hoofd blijven rondspoken.

Afspraken met jezelf zoals “naar de winkel gaan”, “sporten”, “werken aan boekhouding”, “Social media inplannen”, “nieuwe diensten uitwerken”…. Schrijf die allemaal op! Anders ga je niet aan die dingen toekomen en raak je nog meer gestrest!

Laat ook geen “betalende afspraken” de plaats innemen van een eigen afspraak. Daarmee bedoel ik dat wanneer je een afspraak wil maken met een klant (een betalende afspraak), die niet gaat plannen op een moment dat je eigenlijk voor jezelf voorzien hebt. Dat is de eerste keren best griezelig om te doen maar weet dat je daar jouw zaak (en jezelf) in de toekomst een dienst mee bewijst!

 

3 Droom groot, begin klein
Mijn moto is: Als jouw dromen jouw niet bang maken, dan zijn ze niet groot genoeg. Maar toegegeven, de angst van zo een grote droom kan voor wat stress zorgen.

Bepaal hiervoor kleinere tussendoelen die je “makkelijker” kan behalen. Ook dagelijkse doelen zorgen er voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en zo kan je naar jouw grote doel toewerken.

 

4 Wees realistisch in wat je aankan
Je plaatst 10 items op jouw to do lijst van vandaag. Vol overgave start je met je eerste taak en tegen de middag ben je je motivatie kwijt omdat je nog maar 3 taken verder bent. Pff weer avondwerk.
Wees realistisch wanneer je jezelf taken geeft. Je kan niet alles op een dag verwezenlijken.

 

5 Neem op tijd rust
Het heeft een groot effect op jouw lichaam en brein als je constant bezig bent. Je krijgt er stress van en raakt je creativiteit kwijt. Af en doe een pauze inlassen zal je deugd doen. Denk hierbij aan een lunch om je dag even te “breken” maar ook aan echt bewust geplande me-time. Je zal daardoor je werk opnieuw met meer vreugde en passie kunnen doen en je klanten zijn tevreden. Zo is de cirkel rond.

 

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.