fbpx

Waarom ondernemen mentaal zwaar kan zijn

Het MOET wel de formule voor geluk zijn, je eigen uren bepalen, iets nieuws op eigen houtje uit de grond stampen, je eigen baas zijn, bewondering van je naasten en eeuwige vrijheid… Heerlijk zo ondernemen.

Helaas brengt onzekerheid over financiën, de toekomst en helaas toch niet zo veel vrijheid je snel weer met de voeten op de grond. Daar komt dan nog eens de druk bij van allemaal die succesvolle ondernemers op social media die nooit maar dan ook nooit tegenslag lijken te hebben (Hallo slecht gevoel!).

 

Meer en meer kom ik ondernemers tegen die onzeker zijn of zelfs kampen met een burn-out. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat het aantal depressies het hoogste is bij ondernemers.

 

En eigenlijk is dat logisch, je maakt vaak heel veel uren, draagt financiële onzekerheid, krijgt te maken met jaloerse reacties. Of misschien loopt je zaak helemaal niet zoals je had gehoopt en voel je je alleen omdat je er niet écht met iemand over kan praten…

Niet moeilijk dat ondernemen soms mentaal zwaar kan zijn.

 

Phoeh, heftig allemaal maar wat kan je er tegen doen?

Zeker wanneer je het allemaal laat “opstapelen” kan zelfs een kleine tegenslag de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen. Tijd dus om regelmatig jezelf opnieuw op te laden zodat die emmer nooit vol raakt en je steeds met meer en meer vertrouwen durft ondernemen.

 

Neem op tijd rust.

Niemand heeft er iets aan dat jij 50uur per week met klanten bezig bent. Je naasten niet, de andere taken die blijven liggen niet, en ook jouw klanten uiteindelijk niet. Oké je kan eens een piek in jouw agenda hebben maar zorg toch maar op tijd voor wat rust. Dat komt ook jouw creativiteit ten goede.

 

Zoek een sparringpartner.

Iemand waarmee je eens goed kan doorpraten over je business. Waar je je zorgen mee kan delen en die niet direct begint te oordelen maar eerder mee zoekt naar een oplossing. Dat kan iemand zijn die ook een salon heeft, misschien iemand met een totaal andere business of een coach 😉

 

Relativeer

Ja er zijn dingen om onzeker over te zijn, maar wat is de kans dat datgene waar je over piekert ook daadwerkelijk zal gebeuren? Vaak loopt alles net wel zoals we willen maar moeten we het in het juiste perspectief bekijken. Je kan jouw opstart niet vergelijken met iemand die al 10 jaar bezig is…

 

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.