fbpx

Wanneer neem je een (eerste) werknemer aan?

Als ondernemer doe je alles zelf. Het werk met klanten, de boekhouding/administratie, marketing plannen, bestellingen… Kortom het is normaal dat je je soms al eens overweldigd en uitgeput voelt.

Als je je herkent in de volgende puntjes is het misschien wel eens tijd om een medewerker te zoeken of iemand aan wie je wat taken kan uitbesteden:

 

– Je hebt geen tijd meer om AAN je zaak te werken

– Work/life balance? Wat is dat?

– Je voelt stress omdat je veel tijd kwijt bent aan taakjes

– Je bent veel tijd kwijt aan dingen die geen geld opleveren

 

Maar wacht! Weten dat het “tijd is om iemand aan te werven” is iets helemaal anders dan “klaar zijn om iemand aan te werven”.

Wachten op het ideale moment om iemand aan te werven tot jij er helemaal klaar voor bent is een no-go. Want, eigenlijk ben je er nooit volledig klaar voor. Denk maar aan: “Ik heb geen budget voor een medewerker”, “De opleiding van een medewerker neemt te veel tijd in beslag” en mijn favoriet: “Die gaat het nooit zo goed doen als ik…”.

 

Maar wanneer is het dan wel het goede moment?

Ik stel tijdens coachingsessies altijd twee vragen:

– Wat is jouw doelstelling? Wil jij groeien en is het een droom om met medewerkers te werken?

– Hoe ziet jouw agenda er nu uit? Hoeveel tijd zou je willen “kopen” door met een medewerker te starten en is er genoeg werk?

 

Is je antwoord op een of beide vragen Nee? Dan is het helaas nog niet het ideale moment om met een medewerker te starten.

Is je antwoord op beide vragen Ja?
Dan is het tijd om eens een prijsberekening te laten maken door je sociaal secretariaat. Ook je boekhouder kan je hierbij helpen. Verder is het belangrijk om een plan van aanpak te hebben voor de integratie van je nieuwe medewerker waarin je ook heel duidelijk zijn of haar taken oplijst.

Succes,
Vicky

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.