fbpx

Won ik de loterij maar… Wat als je geldproblemen hebt?

Tijdens coachinggesprekken hebben we het al snel over geld. Een gezonde financiële balans is uiteraard een weerspiegeling van een gezonde zaak. Maar door (te) hoge kosten en/of te weinig klanten kan die financiële balans wel eens de verkeerde kant op hellen. Met financiële stress tot gevolg.

Won ik de loterij maar…
Iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd, wat zouden we doen wanneer we de loterij winnen. Fantaseren is natuurlijk 1 ding. Maar wanneer je hoopt op het winnen van de loterij omdat je denkt dat daarmee je geldproblemen zijn opgelost is verkeerd.

Geld lost je problemen niet op!
Ik zie geld al een werkmiddel. Iets wat je gebruikt om bepaalde dingen aan te kopen die je leven bevorderen, zowel privé als zakelijk. Met geld kan je (net als met gereedschap) geweldige dingen doen, maar je moet natuurlijk weten hoe je het moet gebruiken.

Maar wanneer je problemen hebt is geld vaak niet de oorzaak van het probleem. Wanneer je dan de loterij zou winnen lost dat je uiteindelijke probleem helemaal niet op. Het zal het hoogstens een beetje verzachten. Maar de kans is groot dat je na een tijdje opnieuw in de  schulden zit omdat je relatie met geld niet veranderd is of omdat je opnieuw diezelfde fouten hebt gemaakt.

Zoek uit wat de echte oorzaak van het geldprobleem is.
Misschien heb je te weinig klanten, vraag je te lage prijzen, heb je teveel stock staan, heb je een foute beslissing genomen, je door iemand anders wat laten aanpraten…

Wat de oorzaak ook is, zorg dat je die zo goed mogelijk kan benoemen. Bekijk dan wat de volgende stappen zijn dat je kan ondernemen om zo snel mogelijk de situatie te laten keren. Je zou je een marketingactie kunnen opzetten, je prijzen kunnen verhogen, een uitverkoop van je stock doen…

Kijk met een open blik naar de situatie en stel een plan op dat je ook op lange termijn kan helpen.
En ja, het is héél normaal dat je zulke problemen lang blijft voelen. Stel dat je een schuld hebt van 10.000 euro, dan werk je dat ook niet vlotjes op 1 jaar weg. Geef jezelf dus ook de tijd om deze situatie recht te trekken.

Tenslotte mag je best trots zijn op jezelf wanneer je zelf uit die lastige geldsituatie gekomen bent, zonder het winnen van de loterij…

 

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.