fbpx

3x Waarom het niet lukt om productief te werken

Ik krijg best vaak de opmerking: “Het lijkt alsof ik al dat werk nooit af krijg”. Zeker wanneer we het hebben over alle taakjes die bij het leven van een ondernemer komen kijken zoals marketing en administratie. We nemen ons op vrije momenten altijd wel voor dat we duizend-en-een dingen gaan afwerken maar op het einde van de dag blijven we vaak wat teleurgesteld achter.

Het feit dat we “onproductief” zijn kan vele oorzaken hebben. In dit artikel som ik er 3 belangrijke op.

 

Je wordt continu afgeleid

Stel je voor, je gaat na een lange dag in je salon ’s avonds voor je laptop zitten om nog wat te werken. Je start je taak op en krijgt plots een mailtje binnen. Even lezen. Oh een reactie op je Facebookbericht, leuk! En dan staat plots je telefoon roodgloeiend omdat iedereen in een groepsapp begint met afspreken. Alles lijkt véél interessanter dan normaal en je hoofd draait daarbij overuren. Afleiding is o-ver-al. En dat zorgt er net voor dat je niet zo productief bent dan je eigenlijk had gewild.

Stop de afleiding. Leg bijvoorbeeld je telefoon in een andere kamer, schakel meldingen van Facebook en mails uit op je laptop en vertel je omgeving dat je nu toch écht wel even wil doorwerken.

 

Je hebt geen werkplanning

Een ander obstakel kan zijn dat je niet werkt met een planning. Ik zie wel heel vaak gigantische to-do lijstjes die nooit lijken af te raken. En wanneer je even tijd hebt om die af te werken dan doe je maar wat. Snel wat op Facebook plaatsen en een mailtje beantwoorden. Maar echt een planning die je uiteindelijke doel ondersteund heb je niet.

Met een werkplanning plan je je to-do’s letterlijk in je dagelijkse werkagenda. Op die manier neem je de tijd om dingen af te werken.

 

Je stelt geen prioriteiten

Met het maken van een werkplanning zal je ook prioriteiten moeten stellen. Je kan namelijk niet alles tegelijk. Selecteer de dingen die het belangrijkst en het meest urgent zijn. Die moet je eerst gaan doen, of in ieder geval ervoor zorgen dat ze snel gedaan worden, en niet doorgeschoven worden omdat je al druk was met andere minder belangrijke en urgente dingen.

 

Alle 3 valkuilen hebben vooral te maken met je focus. Wanneer je weet wat je doelen zijn en je hebt voldoende focus zal je ook sneller prioriteiten stellen en die in een planning gieten. Ook afleiding ben je te slim af wanneer je voldoende focus kan behouden.

 

Wil je meer te weten komen over hoe je productiever kan werken? Volg dan zeker mijn webinar ‘Timemanagement voor salons

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.