fbpx

De voor- en nadelen van Black Friday

Black Friday, de jaarlijkse koopjesdag die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Tijdens deze dag bieden retailers en bedrijven enorme kortingen aan, en consumenten staan in de rij om te profiteren van de beste deals.

Je hebt je wellicht al eens afgevraagd of je moet deelnemen aan Black Friday of juist niet.

In dit artikel wil ik je dan ook enkele voor-en nadelen meegeven.

Voordelen van Black Friday

  1. Verhoogde Omzet: Een van de meest voor de hand liggende voordelen van deelname aan Black Friday is de mogelijkheid om je omzet aanzienlijk te verhogen. Klanten zijn actief op zoek naar deals en kortingen, en dit is het moment om ze aan te trekken. Ideaal dus wanneer je cashflow een boost kan gebruiken.
  2. Naamsbekendheid: Wanneer je mee wil doen met Black Friday, dan MOET je wel veel meer marketingmogelijkheden inzetten dan anders. Want wanneer je dat niet doet en simpelweg maar een post op social media en een nieuwsbrief stuurt, val je niet op.
    Met andere woorden, je moet zoveel communiceren dat de kans groot is dat je daardoor ook nieuwe mensen bereikt en dus je naamsbekendheid vergroot.
  3. Voorraadbeheer: Het kan ook helpen bij het beheren van je voorraad. Als je bepaalde producten of behandelingen hebt waarvan je graag de voorraad wilt verminderen, kun je deze aanbieden als Black Friday-deals.

 

Nadelen van deelname aan Black Friday

  1. Kortingen en Winstmarges: Black Friday gaat over kortingen, grote kortingen. En daar moet je toch mee opletten. Maak een goede berekening van je marges zodat je niet per ongeluk alles met verlies verkoopt die dag.
  2. Klantenverwachtingen: Als je deelneemt aan Black Friday, kunnen klanten verwachten dat je elk jaar deelneemt en vergelijkbare of zelfs betere kortingen aanbiedt. Dit kan een last zijn voor je salon op de lange termijn. Met andere woorden: Past Black Friday bij jouw concept op lange termijn?
  3. Concurrentie: Concurrentie tijdens Black Friday is intens. Grote retailers en andere salons bieden ook deals aan, dus het kan moeilijk zijn om op te vallen in de menigte. Wil je dus graag mee doen? Bedenk dan vandaag al een intensieve marketingplanning.

 

Conclusie

Of je nu wel of niet moet deelnemen aan Black Friday met jouw salon hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen wat de voordelen en nadelen zijn voor jouw specifieke situatie. Als je besluit om deel te nemen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent, zowel op het gebied van marketing als voorraadbeheer.

Het belangrijkste is dat je de behoeften en verwachtingen van je klanten in overweging neemt en ervoor zorgt dat de Black Friday-aanbiedingen die je verstrekt, waarde toevoegen voor zowel jou als je klanten. Het doel is om een succesvolle en winstgevende Black Friday te hebben.

En ik zeg altijd: Als je mee doet, doe het dan goed of doe het niet 😉

Succes,
Vicky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.