fbpx

Hoe ga jij om met hoge cijfers?

Tijdens een coaching zeg ik het al eens vaker, als ondernemer moet je om kunnen met hoge bedragen. Zeker wanneer we het financiële plaatje bekijken wordt er al eens met grote ogen gekeken naar de hoge kosten maar ook de hoge omzetten.

Als starter, wanneer je gewend bent aan het omgaan met een normaal loon, kan het al eens overweldigend zijn om te weten hoeveel kosten er zijn voor de opstart van een salon en dus ook welke omzet er gedraaid moet worden.

Dat resulteert vaak in onzekerheid. Kan ik dat wel betalen? Is groei dan wel realistisch? Etc… Een boekhouder die daarbij “Chinees” spreekt maakt het allemaal nog wat erger. Kortom geld maakt altijd emoties los.

We vinden het vaak moeilijk om rationeel na te denken over geld. Dat komt omdat veel mensen zich automatisch terugtrekken als het over financiële zaken gaat, omdat dat spanning oplevert. Als jij wilt weten wat die spanning bij jou oproept, zal je eerst de ‘struisvogelpolitiek’ moeten bedwingen en onderzoeken wat het eigenlijk is waar je je echt druk om maakt. Ben je bijvoorbeeld bang om de controle te verliezen? Of ben je bang om te falen?

Kijk het is simpel, een onderneming starten of laten groeien brengt ook een cijfermatige kant met zich mee. Daarbij is het soms noodzakelijk om die emoties achterwege te laten om alles duidelijk te kunnen interpreteren.

Je kan denken: “ohnee ik heb €30.000 kosten per jaar” of net zeggen “Oké, wat kan ik doen om die €30.000 kosten zo snel mogelijk om te zetten in een bloeiend geheel?”

Bij het einde van het jaar en daarmee ook de start van het nieuwe jaar is het interessant om je hele financiële situatie even onder de loep te nemen.

  • Wat was je omzet? Van welke diensten/verkoop kwam die omzet voornamelijk?
  • Wat waren je kosten? En welke kosten waren de grootste happen uit je budget?
  • Wat is je winst? En hoeveel van die winst blijft er over na aftrek van belastingen?

 

Tevreden? En pas bij deze laatste vraag schakel je emoties weer in. Maar panikeren bij kosten of euforisch worden bij een omzet heeft hiervoor nog geen nut. Omdat die cijfers los van elkaar (omzet en kosten) niets zeggen over hoe succesvol je bent.

Maak eens een financiële planning, het geeft rust en ruimte in je hoofd.
Je kunt doelen stellen, het geeft inzicht en je kunt eenvoudig bijsturen. Doordat de spanning rondom geld afneemt maak je ook nog eens betere financiële beslissingen.

 

Succes,
Vicky

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.