fbpx

Hoe schrijf je een financieel plan? Stap 2

Vorige week kon je in mijn blog ‘Hoe schrijf je een financieel plan? Stap 1‘ al lezen hoe je je dagelijkse werking beschrijft in zo’n plan. Nu kijken we verder.

Waar je in de vorige stap vooral keek naar de opbrengsten van je dagelijkse activiteit, richt je nu de blik op de langere termijn. Je denkt niet meer in termen van kost en omzet, maar bekijkt welke investeringen aangewezen zijn. Denk maar aan de aankoop van een nieuw toestel voor je schoonheidssalon, een nieuw interieur voor je kapsalon, een nieuw pand of wagen…

En dan vooral: Waar haal je het geld vandaan om deze investeringen te kunnen doen. Dit deel heet het financieringsplan.

Dus bij deze:

Stap 2: je investerings- en financieringsplan

Wat heb je nodig om je zaak te starten of te groeien?
Bij de start van je zaak heb je waarschijnlijk wel wat materiaal nodig. Maar denk daarbij ook aan je marketing (drukwerk/website/advertenties), opleidingen en interieur. Wanneer je meer wil groeien is kapitaal ook nodig. Misschien wil je wel een duur toestel aankopen of personeel aanwerven. Dit kost natuurlijk allemaal geld. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hiervan maakt.

 

Wat is je inbreng aan eigen middelen?
Met andere woorden, hoeveel geld heb jij ter beschikking om te investeren in je zaak? Heb je een buffer op je spaarrekening die je kan aansnijden? En is dit voldoende om de kosten van hierboven te kunnen dekken? Zo niet, dan heb je de volgende stap ook nodig.

 

Welk kapitaal ga je zoeken bij anderen?
Heb je meer geld nodig dan je zelf beschikbaar hebt? Dan ga je al snel zoeken naar andere mogelijkheden. Hiervoor zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je situatie.

Zo kan je voor bepaalde dingen zoals een basisuitrusting, interieur en verbouwingen bij de bank een lening aanvragen. Een auto of toestel kan je leasen of een financiële renting aanvragen.

Vergelijk alle mogelijkheden altijd goed. De ene is soms fiscaal en financieel interessanter dan het andere.

 

Kom je in aanmerking voor steun van de overheid?
Overheden geven ook vaak subsidies voor bepaalde investeringen. Vraag dit gerust ook even na bij je boekhouder.

Naast deze drie opties zijn er uiteraard nog alternatieve financieringen. Vooral crowndfunding en de in België bekende win-win lening wint sterk aan populariteit. Voorverkoop (of pre-order) is eveneens een optie, Je verkoopt dan al producten en behandelingen nog voor je zelf de investering gedaan hebt.

 

In deel 3 lees je volgende week meer over de laatste stap van een financieel plan: je cashflow.

Meer weten over financiën? Lees dan zeker ook mijn boek: Let’s Talk Money

Veel succes,
Vicky

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.