fbpx

Hoe schrijf je een financieel plan? Stap 3

De vorige weken vertelde ik je al meer over het schrijven van een financieel plan. Stap 1 en Stap 2 hebben we achter de rug. Nu zijn we aanbeland bij de 3de en laatste stap van het financieel plan, je cashflowplan.

Je salon krijgt inkomsten en heeft uitgaven. Deze lopen helaas niet altijd mooi gelijk. Je zal periodes meemaken dat je het druk hebt en de kassa luid rinkelt, terwijl het op andere momenten akelig stil blijft. Zo kan het gebeuren dat je toch te maken krijgt met een tijdelijk tekort aan geld om je facturen te betalen.

Met een cashflowplan krijg je een heldere kijk op je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zo zie jij in een oogopslag hoeveel geld je per maand in huis moet hebben om de kosten te dekken. Eventuele tekorten voorspel je dan op voorhand zodat je proactief kan ingrijpen. Dat kan je doen door te zorgen voor meer geld (meer omzet, lening of iets dergelijks), of door kosten te verminderen en betalingen te spreiden.

Hoe je een exact cashflowplan schrijft, vertel ik je in deze video

Wat ook bij je liquiditeitsplan moet:

Hoe betalen de klanten?
Welke betaalmogelijkheden biedt jij aan voor je klanten. En hoe zit dat met bijvoorbeeld kuurbehandelingen?

Hoe betaal je leveranciers?
Welke betaaltermijn (en levertermijn) hanteren je leveranciers. Wat met extra grote bedragen? En kan je een korting bedingen bij een extra snelle betaling?

Belastingen en btw
Onder welk btw-stelsel val je met je salon? Het is slim om niet het einde van het kwartaal af te wachten voor het berekenen van je btw. Zet van tevoren (bijvoorbeeld wekelijks) telkens al wat geld aan de kant.  En hoe bouw je een buffer op voor belastingen? In België ben je na 3 jaar activiteit verplicht om je belastingen vooraf te betalen, hou hier rekening mee in je cashflowplanning.

Welke voorraad moet ik inslaan?
Slapende stock kost enorm veel geld. Probeer er dus niet té veel van te hebben en je nodige voorraad goed in te schatten. Aan de andere kant geven sommige leveranciers voordelen bij het aankopen van meerdere van dezelfde producten, zijn dit je bestsellers? Dan ken je ingaan op dat aanbod. Vermeld in je financieel plan dus ook steeds hoeveel kapitaal er in je stock zit.

 

Klaar! Als je alle bovenstaande vragen en opdrachten deed, dan heb je een compleet financieel plan geschreven, opgedeeld in 3 hoofdstukken. Ga je starten of sta je voor een belangrijke stap? Dan is zo’n plan een ideale manier om je idee af te toetsen.

Ik wens je heel veel succes,
Vicky

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.