fbpx

Jakkes, de btw afrekening

We sluiten het tweede kwartaal van 2021 af. Daar hoort voor de meeste bedrijven ook het verplichte indienen van de btw aangifte bij. De kans is groot dat dat bij jou al in orde is en dat je boekhouder je al een te betalen btw-bedrag doorgaf.

Elk kwartaal krijgen we van onze boekhouder of de btw-dienst een overzicht van hoeveel btw we ontvangen hebben van onze klanten, hoeveel btw we al betaald hebben aan onze leveranciers en wat het verschil daarvan is. Heb je meer btw ontvangen dan dat je reeds betaald hebt? Dan zal je dus het overige btw bedrag moeten doorstorten naar de staat. Btw betalen wil dus in veel gevallen ook zeggen: winst gemaakt.

 

Maar ik kan dat niet betalen?!
Hier knelt het schoentje. Op het einde van elk kwartaal krijg ik best veel telefoontjes met de opmerking dat het btw bedrag zo hoog is dat er moeilijkheden komen om het te kunnen betalen. En ergens klopt daar iets niet, want je hebt tenslotte dit bedrag ontvangen. Waar is dat dan naartoe?

 

Btw is niet jouw geld
Btw is een belasting die je int in opdracht van de staat. Het is jouw taak om dit bedrag naar hen door te storten. Het probleem is dat dit btwgeld vaak mee in het grote potje van inkomsten beland. Met als resultaat dat dit geld mee uitgegeven wordt.

Gelukkig beslissen steeds meer ondernemers om het btw bedrag dat ze op het einde van de dag ontvangen hebben, opzij te zetten. Zo kom je nooit in de problemen wanneer de brief met de btwafrekening in de bus valt én je hebt na een tijdje hoogstwaarschijnlijk ook een buffer opgebouwd omdat de btw die jij zelf betaald aan je leveranciers niet mee verrekend is. Anderen kiezen ervoor om wekelijks even te gaan zitten en te bekijken hoeveel btw er ontvangen en betaald is. Het verschil gaat dan even op een aparte rekening.

Heb je nu dus het gevoel dat je cashflow in de problemen komt door de afrekening van de btw? Probeer het volgende kwartaal dan bewuster bezig te zijn met het btw bedrag dat je ontvangt en probeer dat aan de kant te houden.

Veel succes,
Vicky

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.